VINST I LAHTI OCH 3 POÄNG HEM TILL ÅLAND!

IFK tog en otroligt skön vinst borta mot FC Lahti och därmed togs alla 3 poäng hem till Åland.

Det var hemmalaget FC Lahti som tog tag i taktpinnen och inledde starkast. FC Lahti skapade lite tryck och lyckades få till två hörnor då skotten blockerades av det stabila IFK-försvaret.

IFKs första läge kom i den 23:e minuten då pigge Daniel Enqvist väggspelade snyggt med Dé och Enqvist avlossade bössan från nära håll men tyvärr gick skottet över. Dock var inte detta den enda chansen i första halvlek för IFK. Drygt 10 minuter efter Daniel Enqvists skott var det dags för IFKs högerkant att producera en farlighet. Det var Robin Sid som hade bollen centralt och spelade ut till Albin Granlund som slog ett hårt och lågt inlägg till Alvaro Ngamba som från nära håll slot in bollen. Ställningen blev därmed 0-1 till IFKs favör.

Efter ledningsmålet lyckades inget av lagen skapa några större farligheter på det regniga underlaget i Lahti. En relativt chansfattig första halvlek var således slut men ledning för bortalaget.

IFK inledde andra halvlek väldigt bra och det var Dé som låg bakom det mesta initialt. I den 49:e minuten snappade Dé upp en något svag hemåtpassning av Arian Kabashi och lyckades sånär peta bollen förbi den utrusande Lahti-målvakten Marin Ljubíc.

Bara 3 minuter efter Dés förra chans kom en till då Jamie Hopcutt spelade fram Dé som rundade Arian Kabashi och slog in bollen i boxen mot Albin Granlund. Bollen letade sig aldrig fram till Granlund men Lahti-försvaret hade problem och bollen var inte allför långt borta att gå in i egen bur för FC Lahti.

Efter den pigga inledningen i andra halvlek av IFK var det dags för FC Lahti att skapa farligheter. Inbytte Akseli Puukko slog ett fint inlägg till Matheus Alves som nickade precis utanför Elmo Henrikssons högra stolpe. Kort därefter hade Leon Krekovíc ett hårt distansskott som Elmo Henriksson räddade elegant. I den 64:e minuten slog Mikko Kuningas en hörna som återigen hittade Alves panna i boxen men även denna gång gick nicken utanför IFK-målet.

IFK valde i den 71:a minuten att göra ett dubbelbyte för att få in lite friska krafter. Det nederländska nyförvärvet Jelle van der Heyden samt Robin Sid hade spelat klart och in kom Oskari Sallinen och hemmasonen Michael Fonsell.

I den 75:e minuten hade IFK ett ypperligt läge att utöka ledningen då Jamie Hopcutts frispark hittade Alvaro Ngamba vid bortre stolpen men tyvärr gick nicken förbi mål.

Lahti ökade riskerna ju längre matchen led och i den 88:e minuten var det ytterst nära att hemmalaget skulle ha kvitterat. Dock får vi tacka Elmo Henriksson för den fantastiska räddningen på Teemu Pennikangas nick för att FC Lahti inte kom närmare och således var IFKs nolla intakt.

När 90 minuter var spelat kom IFK på en omställning och Dé valde att gå på skott som FC Lahti-målvakten Marin Ljubíc inte kunde hålla. Returen gick till Alvaro Ngamba som försökte slå in bollen i boxen. Bollen tog på Luka Simunovíc som klackade in bollen i eget mål, ett självmål och ställningen skrevs till 0-2.