Tung förlust i Lahtis

FC Lahti 2-1 IFK Mariehamn (2-0)

Under torsdagskvällen spelade Grönvitt på bortaplan mot FC Lahti. Tabellkonkurrenten befann sig bara en poäng bakom Grönvitt och förutsättningarna var klara. Vid seger skulle Grönvitt rycka ifrån och vid förlust skulle Lahti gå om IFK i tabellen.

Första halvlek

Det blev en mardrömsstart på matchen för IFKs del. FC Lahti tog direkt kommando över spelet och i den 8:e minuten spelas bollen in centralt i IFKs straffområde. Michael Lopez nickar den åt sidan, till Samuel Pasanen. 18-åringen kunde enkelt nicka in ledningsmålet för hemmalaget. Bara fyra minuter senare skulle FC Lahti utöka sin ledning. Efter en hörna chockade Felix Strauss IFK-försvaret helt, då han nådde bollen med sin panna. Matias Riikonen hade redan tyngden på fel fot och blev därför helt ställd av den lite oväntade nicken från den österrikiska mittbacken.

Efter chockstarten började IFK bita sig in i matchen igen. Många anfall kom via Jayden Reids vänsterkant och han var ständigt ett orosmoment för hemmalaget. Grönvitt hade dock otroligt svårt att komma till avslut, men i den 36:e minuten kapades Reid precis utanför straffområdet och dagens huvuddomare Al-Emara dömde frispark.

Frisparken tog Jayden själv hand om. Bollen gick i mål, men målet blev underkänt. Orsaken var att Moustapha Sabo gick för nära FC Lahtis mur, vilket inte är tillåtet.

Andra halvlek

Grönvitt började den andra halvleken bättre. Man hade en högre press, vilket FC Lahti inte hade något bra svar på. Trots många bollvinster högt upp i banan lyckades IFK inte skapa några riktigt farliga lägen och efter kvarten in började Lahti få bättre kontroll på matchbilden.

IFK gjorde ett par byten i hopp om förändring, men den här gången blev det inte särskilt mycket bättre. Hela Ålands lag fick jaga mycket boll och Lahti hade ett par  lägen att punktera matchen med ett 3-0 mål. Samuel Pasanen hade ett hårt avslut från nära håll, men Riikonen styrde ut bollen till en hörna.

Med kvarten kvar av ordinarie tid gick lagkapten Robin Sid ned innanför straffområdet, då Luquinhas gled våghalsigt in framför honom. Al-Emara var dock säker på sin sak och signalerade för filmning. Det resulterade i en varning för Sid och en indirekt frispark för hemmalaget.

Sista kvarten hade IFK ett större tryck mot FC Lahtis målbur och i den 88:e minuten fick Daniel Enqvist in bollen i mål, efter en otroligt trasslig situation nära mållinjen.

IFK lyfte upp allt de hade på slutet, men tyvärr gav det ingen utdelning i form av mål.

FC Lahtis drömstart lade grunden för 2-1 segern, vilket nu gör att de passerar Grönvitt i tabellen.

/Elis Åberg

Rösta fram matchens IFK-spelare och chansen att vinna en signerad replica IFK-tröja, signerad av den spelaren du röstar på här

IFKs huvudtränare Gary Williams om matchen

”Det var en riktigt tuff start på matchen för oss. Vi försökte spela precis som vi gjort de senaste matcherna, men idag hade vi det riktigt tufft. Vi lyckades inte minimera Lahtis ytor i vår box och de lyckades med att hitta igenom vårt försvar”

”Det finns en del vi behöver kolla på när vi är tillbaka på ön, så lite besvikelse över den första halvleken idag. Vi hade några bra lägen, men tyvärr handlade det mest om för vår del att hänga med i deras tempo. När Lahti kontrade gick det undan”

”Andra halvleken var lite bättre. Vi var lite mera kompakta och hade energin att pressa ner dem. Vi skapade några heta målchanser, men tyvärr inte tillräckligt. Mot slutet försökte vi jaga mål med allt vi hade, till exempel med Pedro Machado högst upp i banan”

”Nu är det bara att samla oss inför de två kommande hemmamatcherna. Vi kommer att jobba extremt hårt under de kommande nio dagarna för att hitta tillbaka till vårt spel igen”

”Jag hoppas verkligen att ön sluter upp för oss nu i de två kommande hemmamatcherna, för jag känner verkligen för supportrarna när det kommer till den emotionella biten. Jag känner verkligen för allt som våra supportrar känner för tillfället, vilket är smärtan över de resultat vi inte lyckas få med oss”