Tre poäng hem från Ekenäs

EIF 1–2 IFK Mariehamn (1-1)

Grönvitt derby när det var midnattsmatch i Ekenäs och 1502 åskådare på Ekenäs Sparbank Arena. Det var en något annorlunda match då IFK spelade i princip hela matchen med en man mer. IFK lyckades ta samtliga tre poäng med till Åland och kan fira midsommar med en seger i bagaget då två inbytta spelare gjorde varsitt mål.

Första halvlek

Matchen hade nästan inte startat (21 sekunder spelat) då Abdoulaye Kante i Ekenäs kom hårt in i en duell med Hugo Cardoso då domaren Simani Peiman tog upp det röda kortet. Utan att ha koll på statistiken måste det vara ett av de tidigaste röda korten i Veikkausliigans historia. Det röda kortet innebar att IFK skulle få spela med en man mer resterande cirka 90 minuter av matchen. Dock innebar det även att Hugo Cardoso inte klarade av att spela vidare och byttes ut i den 6:e minuten då Adam Larsson kom in.

Det tog sedan mindre än en halvtimme för Adam Larsson att öppna målskyttet i midnattsmatchen. Emmanuel Patut slog ett inlägg till Sebastian Dahlström som nick-passade till en konstsparkande Adam Larsson och bortalaget IFK tog ledningen.

Innan halvtid skulle Ekenäs kvittera då Eetu Puro kom drivandes in i straffområdet och föll i en närkamp med Sebastian Dahlström. Simani Peiman var säker på sin sak och pekade på straffpunkten. Samolo Ojala tog hand om straffen och placerade in den säkert. Därmed gick lagen till halvtidsvila med ställningen 1-1.

Andra halvlek

IFK lyckades inte riktigt etablera ett större spelövertag i den första halvleken, trots att man var en man mer. Tränare Bruno Romao gjorde några taktiska justeringar till andra halvlek samtidigt som Jiri Nissinen kom in istället för Emmanuel Okereke. Bruno Romas förändringar innebar att IFK tog ett tydligare spelövertag i andra halvlek.

När en kvart var spelat byttes Oskari Sallinen in istället för Daniel Enqvist. Det skulle bara dröja 5 minuter innan inbytte Oskari Sallinen gav IFK ledningen då han styrde in Patrik Raitanens inlägg. Efter en lite längre domarkonferens konstaterades att målet skulle godkännas.

Efter IFKs ledningsmål kunde bortalaget spela resterande del av matchen relativt kontrollerat mot ett hårt kämpande Ekenäs.

/Lasse Danielsson

Lagkapten Robin Sid om matchen, som blev hans 200:de ligamatch

”Det var en speciell match och egentligen från första minuten förändrades säkert båda lagens matchplan, efter det röda kortet. Vi gjorde absolut ingen perfekt första halvlek, men vi fick in första målet. Sedan släppte vi in dem i matchen när vi gav bort en straff”

”I halvtid gjorde vi lite större förändringar, vilket brukar bli lite lättare när alla är samlade och lugna. Vi kommer ut bra i den andra halvleken och får lite tryck på dem via bollinnehav och inlägg från kanterna. Ett av inläggen gav oss 2-1 målet och efter det stänger vi ner matchen helt okej. Visst finns det förbättringspotential, men framför allt är det de tre poängen som räknas”

”Vi kollade nog upp inför säsongen att den 200:de ligamatchen närmade sig, så lite koll hade jag nog. Det var roligt att det råkade sig bli i Ekenäs som jag fick göra den 200:de ligamatchen. Inte är det något desto mera, men det var kul”

Huvudtränare Bruno Romaos tankar om matchen:

”Det var en märklig match med ett så tidigt rött kort för motståndarna och så fick vi en skada på Hugo Cardoso, som kan vara borta längre än vi först förväntade oss. Att spela mot 10 man gjorde att vi stressade upp oss lite onödigt och vi hade ingen riktig klarhet i spelet. Vi skapade dock några lägen och fick in ett mål. När motståndarna kvitterade tappade vi momentum, men i den andra halvleken klarade vi av att fortsätta skapa lägen. Vi använde ytorna lite annorlunda jämfört med den första halvleken”

”Vi utnyttjade dock inte alla lediga ytor så väl som vi kanske borde ha gjort, så det är saker vi måste reflektera över. Över lag är det ändå ett positivt resultat och viktigt att få hem alla tre poängen hem”

”Ett stort tack till alla som kom till Ekenäs och även till de som kollade på matchen hemifrån. Jag önskar alla en trevlig midsommar. Nu kommer jag att få uppleva högtiden för första gången här på Åland, så jag hoppas alla får en trevlig tid tillsammans med sin familj”

IFK Mariehamn idag:

Matias Riikonen – Patrik Raitanen – Pedro Machado – Emmanuel Okereke (46’ Jiri Nissinen) – Eero-Matti Auvinen – Daniel Enqvist (60’ Daniel Enqvist) – Emmanuel Patut - Sebastian Dahlström (90’ Leo Andersson) – Robin Sid – Hugo Cardoso (6’ Adam Larsson) – Muhamed Tehe Olawale

IFKs mål: 31’ 0-1 Adam Larsson, 65’ 1-2 Oskari Sallinen

Publiksiffra: 1502 personer

Nästa match: IFK Mariehamn - HJK 30.6 kl. 16:00 på Wiklöf Holding Arena Veikkausliiga Omgång 13