Tre blytunga poäng

IFK Mariehamn 2–1 AC Oulu (0-1)

Första halvlek

IFK inledde otroligt piggt och skapade flertalet chanser. Först ut var Hugo Cardoso med ett skott från nära håll och Moustapha Sabo serverade passningen. Kort därefter, i den 11:e minuten, hade Adam Larsson ett farligt skott som Calum Ward räddade till hörna. Adam Larsson skulle få ytterligare lägen i matchen och nästa kom redan i den 17:e minuten då Jayden Reid gjorde det bra på vänsterkanten och bollen hamnade tillslut framför Adam Larsson som sköt men Oulu-försvaret styrde bort skottet.

IFK hade det mesta av spelet i första halvleken men AC Oulu hade ett speciellt farligt vapen och det var hörnor. I den 28:e minuten hade AC Oulu en hörna som nickades in av Samuli Hölttä.

Hemmalaget vek inte ner sig och fortsatte skapa chanser. Precis innan halvleken kom en ypperlig chans för hemmalaget att kvittera och det var Adam Larsson igen. Återigen en räddning av Calum Ward. Bollen ville inte in för Adam Larsson i första halvleken men det skulle se annorlunda ut i andra halvleken.

Andra halvlek

Till den andra halvleken valde Gary Williams att göra två byten då Sebastian Dahlström och Tehe Olawale kom in istället för Emmanuel Patut och Jayden Reid.

Det tog bara en minut innan IFK skulle få den bästa möjliga målchansen genom en straff då Adam Larsson obstrueras i straffområdet. Adam Larsson tog själv hand om straffen och IFK fick bästa möjliga start på andra halvlek då straffen satt. 1-1!

Målskyttet lossnade ordentligt för Adam Larsson då han bara 7 minuter senare i den 53:e minuten fick en fin passning av Robin Sid in i straffområdet och Adam Larsson avslutade distinkt bakom Calum Ward.

IFK var verkligen heta och skapade ytterligare farliga målchanser. Inbytte Tehe Olawale serverade Sebastian Dahlström ett drömläge som dessvärre gick över. Matchuret stod då på 70 minuter.

Matchen blev lite onödigt spännande i slutet då Moustapha Sabo tog sitt andra gula kort i den 86:e minuten och IFK fick därmed spela slutet med en man mindre. I den 90:e minuten blev Daniel Enqvist fälld i straffområdet och IFK hade möjligheten att helt och hållet stänga matchen. Tehe Olawale tog straffen men Calum Ward räddade. AC Oulu försökte allt vad de förmådde att kvittera men IFK höll undan. Därmed togs 3 blytunga poäng!

/Lasse Danielsson

Rösta fram matchens IFK-spelare och ha chansen att vinna en dygnskryssning med Viking Line (värde 300€) här

IFKs huvudtränare Gary Williams om matchen

”Det är bara glädje just nu, lättnad på ett sätt för jag vet hur hårt vi jobbar för att kunna vända på situationen. Jag är jätteglad för spelarna, klubben, ön och slutligen för fotbollen. Vi klättrade en placering och vi fick utdelning för vår insats”

”I den första halvleken hade vi många bra lägen och skulle vi ha gjort mål där kanske matchen hade fått en annan historia. Oulu är ett bra lag som är otroligt farliga på fasta situationer och på att skicka långa bollar, men jag tycker våra mittbackar skötte det galant. Speciellt Michael Fonsell, helt otroligt hur han växt under de tre veckor som jag varit med”

Hela intervjun finns ute på vår Instagram redan nu.

En intervju med Adam Larsson kommer ut på våra sociala medier imorgon.