SEGER OCH 3 POÄNG I KUOPIO!

Våra grönvita hjältar åkte till Jyväskylä för en hotellnatt och sedan vidare till Kuopio för att möta serieledarna KuPS på bortaplan. På pappret svåraste möjliga uppgift. Men som så ofta, det är inte pappret som avgör det är kämpaglöden och lagarbetet som skapar poäng. IFK lyckades med det på förhand smått omöjliga och tog samtliga 3 poäng med sig hem till Åland. Otroligt skönt!

Matchen inleddes som förväntat med ett stort bollinnehav för hemmalaget KuPS som rullade runt bollen relativt högt uppe i planen mot ett 5-3-2 hårt försvarande IFK. KuPS gick hårt på kanterna och slog inlägg mot boxen som ofta resulterade i hörnor. KuPS hade hela sju stycken hörnor i första halvleken.

I den 19:e minuten kom den första riktigt heta målchansen och detta för KuPS. Det var Jiri Nissinen som slog en misslyckad hemåtpassning som Jasse Tuominen fångade upp och kom fri mot Elmo Henriksson. Elmo kom utrusande och Jasse Tuominen rundade Elmo och skulle bara placera in den i öppet mål…men då dyker kapten Timi Lahti upp i sista sekund och lyckas avvärja bollen från att gå i mål.

I den 23:e minuten hade KuPS återigen ett bra läge då Urho Nissilä avlossade ett skott med högerdojan men som många gånger förut var Elmo Henriksson med på noterna och gjorde en bra räddning.

IFK hade som sagt bollen betydligt kortare tid när vi väl hade den men dock lyckades vi skapa en riktigt het chans i den 26:e minuten då Jiri Nissinen slog ett väldigt fint inlägg till Tuco som nickade mot mål men Johannes Kreidl i KuPS-målet gjort en fantastisk räddning. Robin Sid fick chansen att nicka in returen men den gick precis utanför. Det såg det ut att bli en mållös första halvlek men IFK ville annat. Tuco kom farandes på högerkanten och slog en hård och låg diagonalpassning till Jiri Nissinen som i sin tur passade till Alvaro Ngamba. Ngamba blev nerkörd av KuPS-försvararen Cissé och domare Oskari Hämäläinen var tvärsäker på straff samtidigt som han delade ut ett gult kort åt Cissé för den förseelsen. Straffen tog Tuco hand om då han mycket kallt placerade in skotten lågt vid stolpen medan Johannes Kreidl gick åt andra hållet. 0-1 till grönvitt i paus!

Andra halvlek inleddes precis som den första - KuPS med stort bollinnehav medan IFK försvarade mycket väl och satsade på omställningar. KuPS lyckades initialt inte med att skapa några större farligheter i den andra halvleken. Daniel “Ahna” Norrmén gjorde sitt första byte i den 65:e minuten då Oskari Sallinen som hade slitigt oerhört hårt i anfallet gav plats åt Dé. Bara fem minuter senare var det dags för ytterligare ett byte för att få in pigga ben. Denna gång gick Alvaro Ngamba och Veikkausliiga-debutanten Michael Fonsell ut. In kom Usman Suleman och Leo Andersson.

IFK försvarade sig väldigt stabilt och KuPS hade svårt att skapa några riktiga farligheter. IFK lyckades med en omställning då Dé försökte hitta Tuco med en boll, dock kom bollen tillbaka till Dé som försökte sig på ett långskott mot tom bur då Johannes Kreidl hade kommit lite väl högt upp. Tyvärr blockades Dés skott. Ju längre matchen gick desto högre upp flyttade KuPS.

I den 84:e minuten kom ett inlägg och KuPS-anfallaren Bispo nickade in bollen i mål, otagbart för Elmo Henriksson. Lyckligtvis för oss grönvita, höjde den assisterande domaren flaggan för offside och således blev det inget godkänt mål. Kort därefter gjorde Elmo Henriksson ytterligare en bra räddning på ett hårt skott utifrån.

IFK gjorde i den 88:e minuten sitt sista byte då Veikkausliiga-debutanten Arvid Lundberg kom in och ersätta Tuco. IFK kämpade och slet in i det sista. KuPS gjorde allt vad de kunde för att försöka få till en kvittering och i den 92:a minuten var det nära då mittbacken Cissé nickade i ribban. Närmare än så kom inte hemmalaget och IFK kunde således ta alla 3 poäng hem till Åland. Otroligt skön och viktigt seger för de grönvita.