En rysare i Tammerfors

Halva juli har snart gått och spelschemat rullar på i ett högt tempo. På lördag reser Hela Ålands lag upp till Tammerfors för att möta Ilves. För hemmalaget är matchen lite extra speciell, eftersom man har bjudit in hedersgäster i form av det Ilves lag som blev finska mästare 1983.

Läget i IFK Mariehamn:

Grönvitt kommer till Tammerfors med en uddamålsförlust i bagaget. AC Oulu stod för motståndet i den matchen och Grönvitt inledde den första halvtimmen på ett kontrollerat sätt. I mitten av den första halvleken stötte wingbacken Mikko Sumusalo in 1-0, efter att Dé serverat honom från högerkanten.

Slutskedet i den första halvleken skulle komma att bli helt matchavgörande. Först fick bortalaget från Uleåborg straff, efter att Petri Viljanen bedömt Elmo Henrikssons utrusning mot Ashley Coffey som vårdslös och Rasmus Karjalainen kunde därmed från 11-meterspunkten placera in 1-1.

Sedan åkte ett märkbart irriterat IFK på ligasäsongens femte utvisning, eftersom Dé samlade ihop två varningar på kort tid.

Med en man mer i den andra halvleken gjorde Oulu ett till mål och ett kämpande IFK fick tyvärr se sig besegrat med siffrorna 1-2.

Inför matchen ligger Grönvitt sist i tabellen (10 p), efter 14 spelade omgångar. Vid seger på lördag kan man klättra upp till en 10:de plats, förutsatt att inte FC Lahti slår tabelltvåan SJK.

Läget i Ilves:

Likt IFK har Tammerforslaget tagit sig till semifinal i Finlands Cup 2023. Det har man gjort genom att besegra TPS, NoPS, KäPa, KPV och VJS.

I ligan går man desto tyngre, sett till förväntningarna fansen ställer på klubben. Man ligger på en åttonde plats (16 p), vilket gör att man kan se matchen ur hemmalagets synkel som en ödesmatch. Vid seger har man alla chanser att fortsätta kriga om det så efterlängtade topp 6 skiktet, medan man vid förlust är indragen i bottenstriden.

Under torsdagskvällen gick Ilves ut med att deras offensivt bästa spelare Petteri Pennanen flyttar till Indien, för spel i deras högsta liga.

Ligaklubben från Indien aktiverade den klausul som Petteri hade i sitt kontrakt, vilket var att han fick flytta utomlands för en på förhand överenskommen försäljningssumma.

Ilves meddelar också på sin hemsida att de viktiga mittfältarna Lauri Ala-Myllimäki och Doni Arifi kommer att missa matchen på grund av skador. Den lovande försvararen Mohammed Umar kommer också han att missa matchen, det på grund avstängning.

IFK kommer till Tammerfors med ett starkt lag. Albin Granlund och Patrik Raitanen missar matchen på grund av skador och som tidigare nämnts, så är anfallaren Dé avstängd.