En poäng mot KuPS

IFK Mariehamn 2-2 KuPS (1-1)

Andra matchen i årets upplaga av Veikkausliiga och även den andra hemmamatchen för i år då KuPS från Kuopio kom på besök till Wiklöf Holding Arena. Matchen skulle bjuda på varsin straff och totalt 4 mål. De båda lagen fick varsin poäng efter en sen (omdiskuterad) kvittering från bortalaget. Låt oss gå igenom matchen.

Första halvlek

IFK inledde matchen piggt och redan i den 6:e minuten kom Tehe Olawale farandes på vänsterkanten. Olawale gick på avslut som Aatu Hakala i KuPS-målet räddade men returen höll på att leta sig till Robin Sid som skulle haft en bra chans att trycka in ledningsmålet. Robin Sid skulle dock få en bättre chans några minuter senare då Sebastian Dahlström slog ett inlägg från högerkanten som hittade fram till lagkapten Sids högerfot, avslutet gick dock precis utanför.

KuPS hade majoriteten av bollinnehavet men lyckades inte skapa så många chanser. När en kvart var spelat kom KuPS första farliga chans och det var Axel Vidjeskog som nickade Clinton Antwis inlägg farligt mot mål. Matias Riikonen gjorde dock en snygg räddning.

Efter den inledande kvarten då det skapades en del chanser, var det betydligt mer avvaktande spel där KuPS stod för bollinnehavet och IFK uppträdde välorganiserat i försvaret.

När 2 minuter återstod före halvtid skulle målen trilla in. IFK tog ledningen genom Tehe Olawale i den 43:e minuten då Aatu Hakala fumlade med bollen efter hård press från Olawale. Tehe fick en tå på bollen och den rullade retfullt sakta in i mål.

Ledningen höll inte länge då Otto Ruoppi med första halvleks sista spark kvitterade för KuPS på ett inlägg slaget av Saku Savolainen.

Andra halvlek

Andra halvlek hade knappt börjat när Patrik Raitanen slog en långboll mot djupledslöpande Adam Larsson som rann igenom men Ibrahim Cisse satte ut armen och hindrade Larssons framfart. Dennis Antamo valde att blåsa straff. Adam Larsson tog själv hand om straffen och gjorde inga misstag - IFK återtog därmed ledningen. Efter IFKs ledningsmål var det ytterst chansfattigt.

När 10 minuter var spelat gjorde IFK sitt första byte då Hugo Cardoso gick ut till förmån för Matias Ojala. IFK gjorde senare sitt andra byte och Emmanuel Okereke kom in istället för Patrik Raitanen som såg ut att ha skadat huvudet. I den 84:e minuten gjorde tränare Bruno Romao det sista bytet för dagen då Oskari Sallinen och Jiri Nissinen kom in istället för Robin Sid och Adam Larsson.

I matchens absoluta slutskede skadade sig Noah Nurmi och var tvungen att bäras ut på bår. IFK hade använt samtliga av sina tre bytestillfällen och fick därmed spela resten av matchen med en man mindre.

KuPS fick en hörna som hittade fram till Petteri Pennanen i straffområdet. Oskari Sallinen pressade Pennanen som då föll, domare Dennis Antamo blåste och pekade på straffpunkten. Publiken och IFK-spelarna såg ytterst förvånade ut men som vanligt så är det domaren som dömer. Axel Vidjeskog förvaltade straffen på bästa sätt och fastställde slutresultatet till 2-2.

Efter kvitteringsmålet handlade allt om att försvara poängen för IFK som med en man mindre kämpade stenhårt och höll undan. Sammanfattningsvis var det en bra insats av IFK som absolut var värda åtminstone 1 poäng. Så som matchen utvecklade sig kändes det surt att inte alla tre poäng stannade på Åland denna gång.

/ Lasse Danielsson

Bruno Romãos tankar om matchen

”Jag vill börja med att tacka supportrarna och spelarna idag. Spelarna klarade av matchplanen riktigt bra. Vi jobbade bra och sprang för varandra. Försvarsspelet var bra och vi var modiga”

”Jag känner att vi förtjänade att vinna idag, men vi tar med oss en poäng och studerar de sakerna vi kan göra bättre”

Intervjun finns på vår Youtube imorgon.

Adam Larssons tankar om matchen:

Vi visste att det skulle bli en tuff match. Mycket kamp och kanske inte så mycket lägen. Vi hade en hög press och det gav oss ett mål. Återigen är det slarvigt att släppa in mål direkt”

Hela intervjun med Larsson finns på vår Instagram.