Oavgjort mot tabelltvåan VPS

IFK Mariehamn 0-0 VPS (0-0)

Ikväll spelade Grönvitt omgång 11 av Veikkausliiga mot VPS. IFK gjorde fyra förändringar jämfört med matchen mot FC Haka. Emmanuel Okereke, Matias Ojala, Muhamed Tehe Olawale och Patrik Raitanen var de nya namnen in i startelvan.

Första halvlek

Den första halvleken kan beskrivas som en väldigt jämt sådan. IFK försökte att anfalla mycket via kanterna, där Daniel Enqvist och Patrik Raitanen sprang på. Någon riktigt het målchans finns det dock inte att rapportera om.

IFK hade många fasta situationer under de första 45 minuterna, främst via hörnor. Många av dem blev resultatlösa, men närmast ett ledningsmål var Pedro Machado. VPS tappade markeringen på den långa portugisen, men nicken gick en bit utanför.

Sebastian Dahlström var, likt många andra tidigare matcher, en gigant på Grönvitts mittfält. Den 27 år gamla mittfältaren hade en relativt fri roll på planen och många gånger om var det han som drev fram bollen när Grönvitt gick till attack.

Andra halvlek

IFK börjar bättre än tabelltvåan från Vasa. Matchens i särklass bästa läge fick Hugo Cardoso efter en dryg timme. En VPS-spelare får en helt fel träff på bollen vid ett försök till undanrensning, vilket gör att bollen studsar i ribban och tillbaka. Bollen landar hos Cardoso, som får i väg ett avslut. Bortalagets målvakt Rasmus Leislahti läser situationen snabbt och gör en fin räddning från nära håll.

I den 66:e minuten ropar IFK-spelarna efter en straff, när Muhamed Tehe Olawale rivs ner i straffområdet. Huvuddomare Oliver Reitala ser dock att ivorianen förstärker situationen och i stället för en straffspark, får Tehe Olawale syna det gula kortet.

Mot slutet tar VPS över matchen. Trots ett stort bollinnehav, så lyckas gästerna inte skapa några större målchanser. Grönvitt försvarade lågt och kompakt. Gästernas bästa läge fick den ryska mittfältaren Evgeni Bashkirov, som från nära håll försöker placera in bollen i mål. IFKs försvarsgigant Pedro Machado får i sista stund bort bollen till en hörna.

När Reitala blåste av matchen, kunde man konstatera att säsongens andra hållna nolla var ett faktum. 0–0 blev slutresultatet mot tabelltvåan VPS.

Nästa match som Grönvitt spelar är redan på söndag. Det är återigen en hemmamatch, men den här gången vankas det cupmatch mot KuPS. Avspark kl. 19:00 på Wiklöf Holding Arena. Kom gärna i tid, eftersom det väntas en hel del Alandia Cup deltagare i publiken.

/ Elis Åberg

Huvudtränare Bruno Romãos tankar om matchen:

”Enligt mig är det ett resultat som speglar matchen. Vi möter ett bra lag och VPS förtjänar att vara tvåa i tabellen. De spelar väldigt varierande, men med ett högt tempo och många inlägg mot vår box”

”Fram till den 60:e minuten utmanade vi dem bra, genom solitt försvar och bra anfall. Vi hade bra lägen att göra mål idag”

”Ett bra jobb från alla idag. Som den lilla fotbollsklubb som vi är, så är det viktigt att lyfta fram allas arbete i klubben. Vi måste fortsätta hålla ihop som en grupp och jobba vidare”

Hela intervjun finns redan nu ute på vår Instagram (@ifkmariehamn)

Målvakten Matias Riikonen om matchen:

”Jag tycker också det är ett helt rättvist resultat. Vi försvarade oss bra, killarna på planen gjorde mitt jobb lättare ikväll. Såklart vill vi vinna, men vi kan bara jobba vidare från den här matchen”

”Vi var stabila i vår egen box. Vi tryckte ut dem på kanterna och där är det svårare att göra mål ifrån”

”Det är många matcher på kommande nu, men det är bara roligt”

Hela intervjun finns på vår Instagram kl. 15:00 under torsdagen.

IFK Mariehamn idag:

Matias Riikonen – Patrik Raitanen (75’ Jiri Nissinen) – Pedro Machado – Emmanuel Okereke – Eero-Matti Auvinen – Daniel Enqvist – Sebastian Dahlström – Matias Ojala (75’ Oskari Sallinen) – Robin Sid – Hugo Cardoso (84’ Leo Andersson) – Muhamed Tehe Olawale (75’ Jayden Reid)

IFKs mål: -

Publiksiffra: 1375 personer

Nästa match: IFK Mariehamn – KuPS 16.6 kl. 19:00 på Wiklöf Holding Arena. Finlands Cup Omgång 5