Noll poäng trots en bra laginsats

IFK Mariehamn 1-2 HJK (1-1)

Det var ett regnigt Wiklöf Holding Arena som bjöd upp till match när IFK Mariehamn mötte de regerande ligamästarna HJK under eftermiddagen. Grönvitt gjorde en del förändringar i startelvan jämfört med segern mot Ekenäs.

Första halvlek

Gästerna från Helsingfors tog direkt tag i taktpinnen, främst genom stort bollinnehav. Redan efter fem minuter skulle HJK ta ledningen, efter att Topi Keskinen utmanat försvaret på sin vänsterkant. Keskinen vek in och avslutade på en täckande IFK-försvarare, som oturligt nog styrde in bollen i eget mål.

En blytung start med andra ord, men det skulle inte stoppa Grönvitt från att växla upp. Adam Larsson löpte frekvent mellan HJKs mittbackar och gav därmed också sina lagkamrater mer yta att driva fram bollen mot. Man försökte spela snabbt via kanterna, där Jiri Nissinen och Patrik Raitanen löpte på.

Larssons offensiva löpningar skulle till slut ge utdelning, då Eero-Matti Auvinen serverade svensken en alldeles lysande genomskärare från mittplan. Larsson tog emot bollen på bröstet och lyfte in bollen i mål bakom en framåt rusande Niki Mäenpää i HJK-målet - 1-1 efter en halvtimme spelat.

Kvitteringen kändes inte alls orättvis, men mot slutet försökte HJK ta kommandot av spelet igen. IFK redde ut stormen galant, vilket gav resultatet 1-1 efter 45 spelade minuter på ett blött Wiklöf Holding Arena.

Andra halvlek

Om HJK började den första halvleken bäst, så var det nu IFKs tur att äga matchbilden. HJK backade hem när Grönvitt rusade framåt i banan. Sebastian Dahlström som började matchen på bänken, hade nu fått hoppa in vilket gav Grönvitt en ny dimension i offensiven.

Dahlström fixade också fram en frispark i den 52:e minuten, som Adam Larsson skulle ta hand om. Anfallaren fick i väg ett sjudundrande skott, som träffade kryssribban och sedan bort från farligt läge. Tio minuter senare avlossade även Patrik Raitanen ett hårt skott, som skruvade sig bort mot Niki Mäenpääs högra stolpe. Den väl rutinerade målvakten Mäenpää var med på noterna och styrde undan bollen.

När den Grönvita pressen var som störst, så fick HJK en fast situation cirka 30 meter från IFKs målbur. Gästerna lyfte in bollen centralt och efter ett riktigt flipperspel kunde Aapo Halme stöta in ledningsmålet för ”Klubi”.

Målet gjorde att Grönvitt återigen var tvungna att gå framåt för att hitta en ny kvittering. Ett 2-2 mål kom aldrig, trots ett par farliga lägen på slutet. HJK kunde tillsist spela av matchen och när Petri Viljanen blåste för fulltid kunde man konstatera att HJK i och med segern gick upp i serieledning och att Grönvitt för tillfället befinner sig fem poäng ifrån den övre slutspelsserien.

Nästa söndag kommer FC Haka (det laget som är fem poäng före Grönvitt i tabellen) på besök till Wiklöf Holding Arena. Avspark kl. 18:30.

/Elis Åberg

Huvudtränare Bruno Romaos tankar om matchen:

”Enligt mig hade matchen två olika halvlekar. Den första halvleken var relativt jämn. HJK hade lite mera press i den sista tredje delen, men samtidigt hade vi också en del press där. Även om de var närmre vår box i den första halvleken, så tycker jag 1-1 är ett rättvist resultat”

”I den andra halvleken dominerade vi spelet helt och hållet. Tyvärr blev vi straffade på en fast situation, vilket vi såklart behöver analysera. Jag tycker vi visade stark karaktär och spelade bra fotboll. Bra spelvarianter när vi rullade boll och så hade vi ett par farliga fasta situationer”

”Vi skapade tillräckligt för att både kvittera och göra ett tredje mål, men ibland är fotbollen så här”

Hela intervjun finns ute på vår Instagram imorgon.

IFK Mariehamn idag:

Matias Riikonen – Patrik Raitanen (71’ Daniel Enqvist) – Pedro Machado (46’ Emmanuel Okereke) – Michael Fonsell – Eero-Matti Auvinen – Jiri Nissinen – Emmanuel Patut – Robin Sid – Muhamed Tehe Olawale (84’ Jayden Reid) – Leo Andersson (46’ Sebastian Dahlström) – Adam Larsson (84’ Oskari Sallinen)

IFKs mål: 28’ (1)-1 Adam Larsson

Publiksiffra: 1464 personer

Nästa match: IFK Mariehamn – FC Haka 7.7 kl. 18:30 på Wiklöf Holding Arena Veikkausliiga Omgång 14