Målrikt på Bolt Arena men poängen stannar i Helsingfors

HJK – IFK Mariehamn 4 – 2 (2 – 1)

Första halvlek

IFK får redan i matchens fjärde minut en riktigt bra möjlighet att ta ledningen, frispark slås in från högerkanten och IFK får möjlighet till avslut efter en sämre rensning av HJK-försvaret – dock tätt över ribban.I den 9e minuten får IFK dock en riktig kalldusch efter den till synes ganska godkända matchinledningen då HJK tar ledningen genom Anthony Olunsaya, som gör ett fantastiskt nickmål efter ett bra inspel från Tuomas Ollilia påvänsterkanten.

HJK växlar upp efter ledningsmålet och får igång ett allt snabbare passningsspel, detta samtidigt som IFK tappar allt fler mer boll. I den 19e minuten ökar HJK på ledningen till 2-0 efter återigen ett klassmål, flera passningar med en beröring slutar med lågt inspel från högerkanten och Santeri Hostikka sätter avslutet i nättaket.

HJK fortsätter föra spelet efter sitt andra mål för dagen, även om IFK emellanåt lyckas med några offensiva försök, däribland en hörna, som inte resulterar i några avslut mot mål. I den 29e minuten har HJK återigen bollen i mål, dock vinkas det för offside. Minuterna senare får IFK frispark i ett fint läge till höger utanför straffområdet. Aly Ndom slår frisparken skruvat runt muren och HJK:s målvakt lämnar retur, J-C Coubronne kommer till avslut som dock blockeras av HJK-försvaret men Tuco lyckas peta in returen! 2-1 och reduceringen är ett faktum.

Efter IFK:s reducering ser HJK ut att börja darra lite och i den 42a minuten är Tuco riktigt nära att lyckas kvittera – HJK slarvar i försvarsspelet och Tuco ser ut att ha nästan öppet mål, men HJK lyckas göra en brytning innan Tuco kommer till avslut. Det är även en misstänkt straffsituation. Närmare en kvittering än så kommer inte IFK innan halvtid och 2-1 står på tavlan när domaren Oskari Hämälainen blåser för halvtid.

Andra halvlek

IFK gör ett byte i halvtid, Dé kommer in istället för Michael Fonsell.

Mycket HJK inledningsvis i den andra halvleken även om IFK hittar mera rätt i passningsspelet efter reduceringen i första halvlek. HJK är väldigt nära att utöka sin ledning efter kvarten spelad av den andra halvleken, inspel från höger men Roope Riski stöter bollen utanför.

I den 70e minuten gör IFK ett dubbelbyte, Robin Sid och Daniel Enqvist ersätter Riku Sjöroos och Mikko Sumusalo. Minuterna senare får HJK en frispark nära kortlinjen, varpå man gör en variant och spelar kort till Hostikka utanför straffområdet – Hostikka klipper till och bollen seglar in i bortre hörnet bakom Otto Hautamo, 3-1.

I den 81a minuten gör IFK sitt fjärde byte för dagen, Olawale Tehe ersätter Tuco och gör sina första minuter på planen efter sin knäskada förra hösten . Olawale behöver inte många minuter på planen innan han gör skillnad, efter ett långt inlägg från vänster så kan Olawale spela bollen bakåt i banan mot Jelle Van Der Heyden som avslutar – avslutet styrs via en HJK-spelare och letar sig in i nätmaskorna! 3-2 och fem minuter kvar att spela.

I den 89e pekar domare Hämäläinen på straffpunkten till HJK:s fördel efter att Dé gjort en brytning i eget straffområde. Pyry Soiri sätter straffen även om Hautamo är på bollen, 4-2 på tavlan och matchen är punkterad. I samband med detta gör IFK sitt sista byte för dagen, Usman Suleman ersätter Oskari Sallinen.

Det blev en målrik afton på Bolt Arena där HJK slutligen går segrande med 4-2.

/Niclas Lundberg

Målskyttar: Olusanya (9), Hostikka (19), Tuco (35), Hostikka (77), Van Der Heyden (84), Soiri (89).