Ett kryss att bygga vidare på

IFK Mariehamn 1–1 Ilves (1-0)

Äntligen är Grönvitts 19:e säsong i Veikkausliiga i gång. Under onsdagskvällen tog IFK emot Ilves från Tammerfors för att spela årets första ligamatch. Bättre premiärväder kunde det ha varit, då det under matchens gång kom ner lätt snöblandat regn och temperaturen var runt noll celcius.

Första halvlek:

Ilves rivstartade den första halvleken och redan efter en minut hade bortalaget samlat på sig två hörnor. ”Lodjuren” skapade dock ingen farlig målchans och matchen blev alltmer jämn ju längre tiden gick. IFKs första läge skapades genom Albin Granlund, som från sin högerkant skickade in ett inlägg till Tuco som tyvärr inte fick någon kraft i nicken. Vi skulle dock komma att få se Granlund-Tuco kombination lite senare…

I den 37:e minuten droppade engelsmannen Jamie Hopcutt ner i banan för att hämta boll. Spelgeniet slog ut en boll till Albin Granlund, som den här gången slog ett lågt slaget inlägg. Bollen letade sig fram till Tuco som med hjälp av ett Ilves ben kunde överlista IFK-bekantingen Otso Virtanen i målet.

Mikko Sumusalo var nära att utöka Grönvitts ledning till 2-0, då han försökte prickskjuta in bollen efter en undanrensad hörna från bortalaget. Ytterbacken fick dock för mycket höjd på bollen och den for ut.

Andra halvlek:

Tidigt in i den andra halvleken kom olyckligt nog Aly Ndom att fälla Petteri Pennanen innanför straffområdet och dagens huvuddomare Munukka hade inte mycket annat till val än att peka på straffpunkten. Pennanen tog själv sin egen straff och den rullade han enkelt bakom Elmo Henriksson, som chansade åt fel håll.

Efter kvittering fick IFK svårt att komma i gång med ordentliga anfall. Oftast så bröt Ilves bollen, precis innan IFK kunde starta etablerade anfall. Ilves låg närmre ett ledningsmål, men ju längre den andra halvleken led, desto tröttare blev bortalaget.

När Robin Sid blev inbytt i den 63:e minuten, kom det att bli mer fart och fläkt i Grönvitts offensiv. Den 28-årige Sid skapade IFKs bästa läge i den andra halvleken, då han i samspel med Jamie kom igenom Ilves försvar på den högra kanten. Sid drev in mot plan och försökte sedan osjälviskt hitta en fristående Tuco, men till slut kom en Ilves försvarare och bröt bollen.

När Munukka blåste för fulltid, kunde man konstatera att det blev ett klassiskt premiärkryss. En poäng att bygga vidare på nu för Grönvitt. Om 11 dagar tar Grönvitt emot FC Lahti i omgång 2 av Veikkausliiga, hoppas vi ses på WHA.

IFK Mariehamn idag:

Elmo Henriksson – Albin Granlund (63’ Jiri Nissinen) – Timi Lahti – J-C Coubronne – Mikko Sumusalo – Aly Ndom – Alvaro Ngamba (90’ Usman Suleman) – Riku Sjöroos (63’ Robin Sid) – Jamie Hopcutt – Samuel Anini Jr. (86’ Oskari Sallinen) – Tuco

IFK Mariehamn 1–0 Ilves (1-0)

38’ 1–0 Tuco

55’ 1–1 Petteri Pennanen (straff)

Varningar IFK M: Jean – Christophe Coubronne