Inför IFK Mariehamn – AC Oulu

Det täta matchschemat fortsätter och på söndag kommer tabellfyran AC Oulu till Åland för att göra upp om de tre poängen som står på spel. Bara för en månad sedan drabbades lagen samman uppe i Uleåborg. Hemmalaget AC Oulu avgick med segern (3–2), trots en imponerande återupphämtning av Hela Ålands lag på slutet.

Läget i IFK Mariehamn:

De som lyssnade på Erik Nivas podcast ”When We Were Kings” om IFK Mariehamn 2016, fick en påminnelse om den traditionella ”sommarsvackan”. Ön fylls av liv och det är få ställen som är vackrare än Åland sommartid, vilket bidrog till att man inte alltid fokuserade 100% på fotbollen. Det gjorde att resultaten blev lidande och allt som oftast stämde detta påstående in på de flesta säsongerna som varit.

Det har i ju för sig bara gått några veckor av sommaren 2023, men än så länge har Grönvitt inlett den på ett lovande sätt. Vasa IFK besegrades i cupen och förra veckan blev det fyra av totalt sex möjliga poäng i ligan för IFK. Serieledarna KuPS besegrades på bortaplan och med en man kort i den andra halvlek fixade man ett kryss på hemmaplan mot överraskningslaget KTP.

Tidigare under vårsäsongen var defensiven ett stort problem för Grönvitt. Trots flera fina insatser i mål av IFK Mariehamns inlånade U21-målvakt Elmo Henriksson, så har man allt som oftast släppt in mål i varje match. Det dröjde ända fram till slutet av maj innan den första hållna nollan kom, då mot mesta mästarna HJK. Efter landslagsuppehållet har IFK inte släppt in ett enda mål, vilket ger Grönvitt fina förutsättningar till att ta de livsviktiga poängen som behövs för tillfället. Fembackslinjen som hade premiär mot KuPS gav direkt positiv utdelning och nu blir det intressant att se om Daniel Norrmén tillsammans med den övriga ledarstaben beslutar sig för att fortsätta med fem backar.

Läget i AC Oulu:

Laget från Uleåborg har inlett säsongen starkt. Efter 14 spelade omgångar placerar sig AC Oulu på en fin fjärde plats i tabellen. Deras styrka som lag är att ta de segrar som förväntas att lösas. Tidigare under säsongen har man haft större problem mot topplagen, men nu på senare har man även lyckats plocka poäng av dem.

Efter landslagsuppehållet mötte man årets stora succélag SJK på bortaplan. Inför matchen hade laget från Seinäjoki endast släppt in tre mål på elva ligamatcher, vilket vittnade om att det skulle bli en stor utmaning för Oulus offensiva kvalitetsspelare. AC Oulu vann matchen med hela 4-1 och deras supertalang Otso Liimatta hade storshow på Oma SP Stadion.

Just den 18 år gamla Otso Liimatta måste Grönvitt hålla koll på, om man ska ha en bra chans till seger på söndag. Otso spelar väldigt moget för sin unga ålder och sannolikheten att Oulu tjänar någon större slant för honom vid en försäljning är stor.

Senast lagen möttes:

Den 3 juni drabbades lagen senast samman, då uppe i Uleåborg. Det såg länge ut att den första halvleken skulle bli mållös, men med bara någon minut kvar av ordinarie matchtid gjorde Oulu två snabba mål, genom Ashley Coffey och Otso Liimatta.

Tidigt i den andra halvleken utökade hemmalaget sin ledning och det såg ut att bli fula siffror uppe i norra Finland. Grönvitt kom tillbaka genom två snabba mål i slutet och de sista minuterna kom därför att bli riktigt spännande. Hela Ålands lag fick aldrig in ett tredje mål och uddamålsförlusten i Uleåborg var ett faktum. Nu är det dags för revansch!

Söndagens match på Wiklöf Holding Arena har den klassiska avsparkstiden 18:30. Vi ses på Wiklöf Holding Arena!