IFK VINNER PÅ STRAFFAR - SEMIFINAL VÄNTAR

En otrolig kämpainsats tar IFK vidare till semifinal i Finlands Cup! Svårast möjliga motstånd för IFK då KuPS från Kuopio besökte Wiklöf Holding Arena.

Matchen började precis som många hade gissat. Stort bollinnehav från KuPS medan IFK försvarade sig bra och satsade på omställningar. KuPS lyckades dock borra igenom IFK-försvaret i den 27:e minuten då bollen tyvärr inte rensades bort och istället landade vid Jaakko Oksanens fötter. Oksanen sköt från nära håll och 0-1 till gästerna var ett faktum.

IFK hade svårt att skapa farligheter i första halvlek men i den 45:e minuten fick Hemmo Riihimäki i KuPS-målet vara på alerten då Michael Fonsell prövade sin vänsterslägga från relativt långt avstånd. Fonsells skott gick dessvärre utanför denna gång. Precis innan slutet av första halvlek hade gästerna från Kuopio ett ypperligt läge att utöka sin ledning till 2-0 då anfallaren Bispo nickade men Elmo Henriksson gjorde en riktigt bra räddning. När domare Peiman Simani blåste av första halvleken var det många grönvita som var något lättade över att matchen endast var 0-1 till KuPS. I ärlighetens namn var det en halvlek som KuPS dominerade men med uddamålsledning är ingenting säkert.

Till andra halvlek valde Daniel “Ahna” Norrmén att byta ut Alan Henrique och ersätta med Aly Ndom i backlinjen. Något ovan position för Ndom men det hanterade han med bravur. IFK verkade betydligt offensivare i andra halvleken och ju längre matchen led desto mer tog IFK över.

Redan i den 50:e minuten hade Riku Sjöroos ett ypperligt läge att kvittera då Samuel Anini Jr kom igenom på vänsterkanten och passade in till Sjöroos i boxen. Riku Sjöroos skott gick dessvärre via KuPS-försvaret ut till hörna.

IFK hade betydligt mer bollinnehav i andra halvleken i jämförelse mot första. Tränarstaben ville göra allt de kunde för att få in kvitteringen och i den 68:e minuten kom första dubbelbytet då Robin Sid och Dé entrade planen istället för Jamie Hopcutt och Samuel Anini Jr. Drygt 10 minuter senare kom ytterligare ett dubbelbyte då Hussein Usman Suleman och Oskari Sallinen kom in istället för Riku SJöroos och Michael Fonsell.

I den 80:e minuten var det stolpen som räddade grönvitt från att hamna i ett 2-0 underläge och då skulle det varit ytterst svårt att komma tillbaka. Det var Bispo som sköt då Elmo Henriksson var ute en bit från målet, bollen gick i stolpen och Elmo plockade iskallt returen. Klockan tickade mot 90 minuter och i den 85:e minuten kom ett fantastiskt läge då Tuco spelade fram en djupledslöpande Dé som rundade Hemmo Riihimäki i KuPS-målet men avslutet gick tyvärr utanför. Var det sista chansen? Nej, det skulle komma en till. I den 88:e minuten slog Robin Sid en hörna som Dé var högst på och nickade in i mål! Det var kvitterat! Jublet på Wiklöf Holding Arena visste inga gränser! Peiman Simani blåste i sin pipa och matchen gick till straffar!

KuPS inledde straffläggningen då Axel Vidjeskog gjorde mål bakom Elmo Henriksson. IFK kvitterade genom Dé. Både KuPS, genom Arttu Heinonen och IFK , genom Tuco, satte sina staffar i nästa omgång. Tredje omgången satte Ibrahim Cissé sin straff för KuPS och Robin Sid satte i sin tur straffen för IFK. I fjärde omgången sköt Sebastian Dahlström sin straff över och Elmo Henriksson satte IFKs straff. Förutsättningarna inför femte straffomgången var tydliga, satte IFK sin straff var det semifinal som gällde! Först ut var Clinton Antwi som satte KuPS straff. Sen var det dags för Alvaro Ngamba, han satte sin straff och därmed gick IFK till semifinal i Finlands Cup! Vilken prestation av hela laget!