Bolltappen stod sig dyrt mot serieledarna

KuPS 3-0 IFK Mariehamn (1-0)

Första halvlek

Det var en relativt jämn inledning. KuPS hade mera boll, men de kunde inte hitta igenom för att skapa några farliga lägen. Grönvitt försökte komma till anfall via båda kanterna, men främst genom Hugo Cardoso och en överlappande Kalle Wallius på högerkanten. Wallius som blev klar för IFK tidigare i veckan, försökte med höga inlägg, men oftast rann de ut i sanden.

I den 35:e minuten feldömde Eero-Matti Auvinen en bolltouch, vilket gjorde att Taneli Hämäläinen snappade upp bollen högt upp på högerkanten. Hämäläinen agerade kvickt och hittade en djupledslöpande Ousmane Diawara, som avslutade distinkt intill Matias Riikonens högra stolpe, 1-0 KuPS.

Mot slutet av halvleken var Kuopio laget oerhört nära att göra 2-0. Ett inspel från höger letade sig in centralt mot en KuPS spelare, men Riikonen stod för en alldeles lysande räddning.

Andra halvlek

Som i den senaste matchen fick Grönvitt en mardrömsstart på den andra halvleken. Sex minuter in fick Jayden Reid en lätt knuff i ryggen och KuPS kunde ställa om. Petteri Pennanen spelade ut bollen till vänsterkanten och därifrån kunde Ousmane Diawara placera in sitt andra mål för dagen.

IFK gjorde ett två byten efter en timmes spel på Väre Areena och det gav positiv effekt i offensiven. Grönvitt visade prov på ett par fina aktioner, men serieledarna försvarade sig otroligt bra. Hemmalagets målvakt Johannes Kreidl tvingades inte till att göra några svettiga räddningar, utan de flesta avsluten plockade han relativt enkelt.

Matias Riikonen gjorde ett par riktigt svettiga räddningar idag och han höll siffrorna nere. I den 85:e minuten tvingades Riikonen dock kapitulera en tredje gång, när Seth Saarinen stötte in slutresultatet 3-0 via en fast situation.

/Elis Åberg

IFKs huvudtränare Gary Williams om matchen

”En tuff match för oss, mot ett KuPS med många kvalitéspelare på planen och energi från deras semifinal seger mot SJK i Finlands Cup. Vi försökte anpassa oss lite till KuPS sätt att spela och i början lyckades vi med det. Sett till hela matchen borde vi dock ha varit mera tillsammans som ett lag ute på planen, speciellt genom mittfältet. Vi har kapaciteten till det, men jag tror dock vi inte hade den rutinen som krävdes idag”

”I den första halvleken behövde vi försvara oss i olika områden på vår planhalva, vilket vi många gånger gjorde bra enligt mig. Vid de två första målen försvarade vi oss inte alls bra. KuPS är nämligen ett riktigt bra lag, som tar vara på varenda en möjlighet till anfall de får. Vi är ett steg bakom KuPS idag helt enkelt”

”Jag kunde dock se ett par intentioner i hur vi vill spela, speciellt i den andra halvleken. Idag lyckades vi dock inte göra mål på dessa speluppbyggnader”