Tre sköna poäng

IFK Mariehamn 3-1 FC Inter (0-1)

Efter en svag insats förra veckan mot Ilves, så var Hela Ålands lag sugna på revansch. Det förhandstippade topplaget FC Inter kom på besök till Wiklöf Holding Arena för att göra upp med Grönvitt om de tre poängen som stod på spel.

Första halvlek

Från den första halvleken finns det inte mycket som IFK kan ta med sig ifrån. Inter dominerade stora delar av bollinnehavet och Grönvitt hade stora bekymmer att stoppa anfallen från Åbolaget. Flera hörnor som Inter hade blev farliga. I den sjunde minuten var det oerhört nära att bollen gick i mål, men Matias Riikonen fick undan bollen och oturligt nog krockade han också med stolpen. Det visade sig inte vara någon fara med Matias och han kom senare att storspela i målet.

Inter pressade på och fick till slut rättvist in matchens första mål. Ett inlägg från högerkanten letade sig mot Riikonen, som fick en knuff av Darren Smith. Bollen låg sedan fri bara någon meter från målet och först på den var Florian Krebs, som gav gästerna ledningen.

Mot slutet av halvleken började IFK spela bättre och med bara någon minut kvar av den första halvleken hade Adam Larsson en boll i mål, men det vinkades av för offside.

Andra halvlek

IFK kom ut som ett helt annat lag i den andra halvleken. IFKs huvudtränare Bruno Romão ändrade formation från 4-3-3 till 3-5-2 och det gav direkt utdelning.

Adam Larsson kvitterade efter bara några sekunder in i den andra halvleken och fyra minuter senare var det dags för ett nytt mål från Grönvitt. Muhamed Tehe Olawale pressade Inters målvakt Eetu Huuhtanen så intensivt, att Inters burväktare drällde med bollen och ivorianen Tehe Olawale kunde enkelt placera in 2-1 till IFK.

IFK hade stor kontroll på Inter efter ledningsmålet. Den inbytta Jiri Nissinen och Daniel Enqvist sprang frekvent på deras varsina kanter, vilket några gånger om resulterade i farliga lägen. Den sistnämnde hade en bra möjlighet, just tack vare en snabb löpning, men skottet gick precis utanför.

I den 87:e minuten punkterade Adam Larsson tillställningen med sitt andra mål för kvällen. Svensken rann igenom Inters mycket spridda försvar och placerade retfullt in bollen i mål.
Glädjen från både spelare och fans gick inte att ta miste på och nu väntar tre raka bortamatcher för Hela Ålands lag.

/ Elis Åberg

Bruno Romãos tankar om matchen:

”I den första halvleken var Inter bättre, de skapade många chanser och vi hade problem med de första bollarna”

”I den andra halvleken var vi oss själva igen. Vi reagerade snabbare och fungerade bättre som ett lag. Till slut så fick vi vad vi förtjänade. Jag tycker det är ett rättvist resultat mot ett av Veikkausliigas bästa lag”

”Jag vill tacka våra fans för deras stöd idag, de hjälpte oss att hitta den energin som krävdes i den andra halvleken”

Hela intervjun finns på vår Instagram och Facebook imorgon.

Matias Ojalas syn på matchen:

”Jag är så himla glad. Att ta tre poäng på hemmaplan och mot Inter, jag är så stolt över laget”

”Första halvleken var svår för oss, vår press fungerade inte riktigt. Vi ändrade formation till 3-5-2 i den andra halvleken och började pressa dem högre upp i banan. Muhamed Tehe Olawales mål var exakt ett sådant som vi ville få till, genom den höga pressen”

”Mentalt är det väldigt viktigt med tre poäng. Vi har nu haft fem riktigt tuffa matcher och nu väntar tre bortamatcher. Det kommer inte bli enkelt, så mentalt känns det viktigt med tre poäng ikväll”

Hela intervjun finns redan nu ute på vår Instagram (@ifkmariehamn)

IFK Mariehamn idag:
Matias Riikonen – Patrik Raitanen – Pedro Machado – Eero-Matti Auvinen – Daniel Enqvist – Emmanuel Patut – Matias Ojala – Robin Sid (90’ Emmanuel Okereke) – Muhamed Tehe Olawale – Adam Larsson (90’ Oskari Sallinen) – Leo Andersson (46’ Jiri Nissinen)

IFKs mål: 46’ 1-1 Adam Larsson, 50’ 2-1 Muhamed Tehe Olawale, 87’ 3-1 Adam Larsson

Publiksiffra: 1169 personer

Nästa match: LPS – IFK Mariehamn 9.5 kl. 15:00 – Saari Areena (Finlands Cup, omgång 4)