2-1 förlust i Helsingfors

HJK 2-1 IFK Mariehamn (1-0)

Idag mötte Hela Ålands lag HJK på bortaplan i Helsingfors. Huvudstaden bjöd på så kallat ”Taka talvi” väder när Grönvitt anlände till Bolt Arena. Någon minusgrad och lätt snöfall, som höll i sig matchen igenom. IFK gjorde några förändringar jämfört med den senaste ligamatchen mot KuPS. Emmanuel Okereke fick göra ligadebut från start och fronttrion idag bestod av Olawale, Larsson och Ojala.

Första halvlek

IFK började matchen med att dominera stora delar av bollinnehavet, utan att hitta igenom till farliga lägen. Efter elva minuter spelade fick HJK matchens första hörna och på den nickade Joona Toivio in 1-0 till hemmalaget. Efter det började HJK dominera spelet. Grönvitt hade svårt att hitta ytor, men då som då lyckades man kontra. Muhamed Olawale Tehe och Adam Larsson hade varsina möjligheter, men Jesse Öst i HJK-målet höll tätt.

Topi Keskinen som varit glödhet de senaste matcherna för HJK hade också ett skott i ribban. IFK kunde efter det ställa om, men tyvärr fanns inte den absoluta skärpan i avslutningsläget.

Andra halvlek

IFK försvarade sig bra i många situationer, men några gånger kom HJK igenom. Antingen stod Riikonen i vägen eller så gick avsluten utanför, men tillsist tvingades den 22-årige Riikonen kapitulera en andra gång för dagen. Den mycket omtalade Topi Keskinen rann igenom centralt och rundade Riikonen, innan han placerade in 2-0 målet.

Några minuter senare kom Oskari Sallinen in på planen och han visade direkt på fina aktioner både i offensiven och defensiven. IFK hade en väldigt hög press på HJK och de gav utdelning ibland. HJKs huvudtränare Ossi Virta berömde också IFKs offensiva press på presskonferensen efter matchen.

Mot slutet tvingades HJK spela matchen med en man mindre, när Atom utgick skadad och hemmalaget redan gjort alla fem byten. IFK fick direkt tryck mot HJK-målet och Adam Larsson fick in en reducering efter 89 minuter spelade. Ett inlägg från vänsterkanten hamnade till slut framför svenskens fötter, som tryckte in bollen i mål.

IFK försökte hitta en kvittering mot slutet, men de regerande mästarna HJK höll undan och vann matchen med 2-1.

/ Elis Åberg

Bruno Romãos tankar om matchen

”Vi har övat under veckan på att vara bra med bollen, i de ytor som HJK skulle tillåta oss. De spelade lite mer annorlunda än vad vi hade trott. Det gjorde dock att vi fick lite mera ytor, än vi först hade tänkt oss”

”Deras första mål kom genom en fast situation och målet gjorde att de kunde spela mer enkelt”

”Vi visade bra karaktär idag. Den fina karaktären gav oss vårt första mål”

Hela intervjun finns på vår Instagram från och med ikväll kl. 21:00.